Начало Магазин Галерия За контакти
Упътване за работа с лещите : Почистване и дезинфекциране на лещите


   Можете да използвате разтвора при всички стъпки от процедурата за почистване на лещите: той почиства, изплаква, дезинфекцира, съхранява и овлажнява трайно вашите лещи. Освен това, ако вашият очен лекар е препоръчал да използвате мултифункционален разтвор с влагосъхранител, ползвате допълнителни преимущества - той пречи на отлагането на протеини върху лещите и създава около тях дълготраен защитен слой от влага, с което значително увеличава комфорта по време на носене, дори то да продължи много часове.
   Винаги затваряйте плътно флакона с разтвора и не го използвайте след датата, посочена на опаковката. Почиствайте редовно кутийката за съхранение на лещи със самия разтвор и я оставяйте отворена да изсъхне. Не я изплаквайте и не я почиствайте с чешмяна вода. Подменяйте кутийката за съхранение на лещи всеки месец, за да избегнете замърсяване.


Как да чистим и изплакваме лещите си?

   Някои разтвори не изискват механично почистване на лещите след свалянето им. Но ако очният ви лекар е преценил, че по някаква причина за вас това е необходимо, моля спазвайте стриктно указанията дадени по-долу.

   Почиствайте и измивайте обилно лещите си всеки ден, за да сте сигурни, че всякаква мръсотия, слуз и детрит от тях ще бъдат премахнати. Първо поставете едната леща върху дланта на едната си ръка. Сложете няколко капки от разтвора върху лещата. Разтъркайте я с показалеца на другата ръка за около 20 секунди.
   След това обърнете лещата обратно и повторете същото действие. Сега трябва да изплакнете лещата, за да премахнете изцяло всички остатъци. За да направите това, сложете още разтвор на лещата. Сега лещата вече е готова за дезинфекциране.
   При много голяма чяст от пациентите, използващи разтвори, механично почистване на лещите не е необходимо. Спазвайте индивидуалните указания на вашия очен лекар.Дезинфекциране
   Ежедневното дезинфекциране на лещите защитава очите ви от инфекции, породени от на микроорганизми, които могат да се развият върху тяхната повърхност.
   Дезинфекцирането е лесно. Трябва само да напълните кутийката за съхранение на лещи с разтвора и да поставите почистените лещи на правилните места. Лещите трябва да престоят минимум 4 часа в кутийката за съхранение. След това те са готови за носене – не е необходимо допълнително изплакване от разтвора преди поставянето им в очите.Боравене с лещите – първи стъпки към свободата (поставяне и сваляне на лещите)
© Хелиомат ООД 2008 І Автор: Михаил Николов